Gecse Gábor - burkolo24.eu

Hogyan varázsolhatod újjá a padlód?

A parketta a ház egyik legszebb és legtartósabb padlóburkolata. Az idő múlásával azonban kopásnak indulhat, karcos és fakó lehet. Ha a parkettád már nem néz ki olyan ragyogón, mint régen, ne aggódj! A parketta felújításával könnyedén visszaállíthatod eredeti szépségét és tartósságát.

Miért fontos a parketta csiszolása és lakkozása?

A parketta csiszolása és lakkozása számos előnnyel jár. Először is, megszabadulhatsz a kopás nyomaitól, a karcoktól és a fakóságtól. A csiszolással eltávolítják a régi lakkozást és a felületi sérüléseket, így a parketta teljesen újnak tűnik majd. A lakkozás pedig védelmet nyújt a további károsodások ellen, és kiemeli a fa szépségét.

Ezen felül, a parketta csiszolása és lakkozása növeli a padló élettartamát. A megfelelő karbantartás és rendszeres csiszolás segít megelőzni a mélyebb sérüléseket és a repedéseket, amelyek hosszú távon akár a parketta cseréjét is szükségessé tehetik.

Hogyan történik a parketta csiszolása és lakkozása?

A parketta csiszolása és lakkozása nem egy egyszerű folyamat. Az első lépés az alapos takarítás és az összes por és szennyeződés eltávolítása a parkettáról. Ezután jön a csiszolás, amelyet speciális csiszológépekkel végeznek. Első körben durvább csiszolóvászonnal történik a felső lakkozott réteg eltávolítása, majd fokozatosan egymásra kereszt irányban egyre finomabb csiszolóval újra megismétlődik a lépés, közben a csiszolópor felhasználásával megtörténik a hézagkitöltés is, így saját anyagával kerülnek javításra a kisebb illesztési hibák. A műveletet követően a parketta újra sima és egyenletes lesz.

Miután a parketta sima és tiszta, jöhet a lakkozás. A lakkozáshoz jó minőségű parketta lakkot kell választani, hiszen ez lesz a felújított padló egyetlen védelmezője. A lakkból többféle fényességben választhatunk és fel lehet vinni kefével, vagy hengerrel. 

Mire figyeljünk a parketta csiszolása és lakkozása során?

A parketta csiszolása és lakkozása nem nehéz, de néhány dologra figyelni kell. Először is, győződjünk meg róla, hogy a parketta még elegendő felülettel rendelkezik a csiszoláshoz, azaz még megfelelő vastagságú. A megfelelően előkészített és tiszta felület elengedhetetlen a folyamat során, így ipari porszívó használata javasolt. 

Tudtad, hogy színezhető is a parketta?

Ha meguntad a cseresznye színt és inkább juhart szeretnél, de nem akarod az egész parkettát kicserélni ma már vannak erre lehetőségek. A több színben kapható speciális pácokkal lehetőségünk van színezni is a padlót és teljesen új arculatot lehet kialakítani a helyiségben. Nem olcsó folyamat, hiszen több munkafázist tesz szükségessé és itt fontos megjegyezni, hogy a pác néhol mélyen behatol a fa szerkezetébe, így a későbbiekben vélhetően nem állítható maradéktalanul vissza az eredeti szín. Ennek megfelelően a majdani felújítások során is minden alkalommal pácolni szükséges.

Parketta felújítás házilag

Kopott parkettádat magad is felújíthatod, csiszológépet számos helyen tudsz kölcsönözni, de vigyázz a gép nagyon nehéz nem egy emberes. Mindenképpen kérd ki a kölcsönző javaslatát csiszolóvászonokra vonatkozóan és mindig kérj az ajánlott mennyiségnél többet.

A munka során nagyon fontos a türelem, a rutin helyettesítésére légy nagyon türelmes és óvatos mozdulatokkal végezd a csiszolást. A durvább papírral lassan egyenletesen haladj és mindig finoman csúsztasd a gép kuplungját, mintha csak új autót vezetnél. Az egyre finomabb csiszolókkal történő csiszolás során egyre gyorsabban haladhatsz a sorokkal, de a finom egyenletes kuplungolásra akkor is figyelj! Mindig járd végig az egész szobát a megadott irányban, majd a következő szemcseméretű csiszolóvászonnal az előzőre kereszt irányban folytasd.

Ugyanezt végezd el a széleknél is, ahol szélcsiszolót használj, ezt is tudsz kölcsönözni.

Ha színezni is szeretnéd a parkattát, úgy szükséged lesz egy körtárcsás súrolóra is a megfelelő feltéttel, de ez is bérelhető. 

Nagy szívóerejű porszívóval alaposan végezd el a takarítást rendszeresen, majd a lakkot a legegyszerűbb hengerrel felvinni, így szép egyenletes lesz.

Készülj porra, ezért pormaszk és védőszemüveg használata elengedhetetlen. 

Ha elakadnál, vagy inkább szakemberre bíznád, keress minket nyugodtan!

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.