Parkettázás, parketta felújítás

A fa parketta egy népszerű és elegáns választás otthonunk padlóburkolatához. Azonban mielőtt elköteleznénk magunkat a fa parketta mellett, fontos tudnunk a lehetséges előnyöket és hátrányokat. Ez a blogposzt segít megérteni ezeket a tényezőket, hogy informált döntést hozhassunk.

Előnyök

1. Esztétikai vonzerő:

A fa parketta egyedi és természetes megjelenést kölcsönöz otthonunknak. A különböző fafajták és minták lehetővé teszik, hogy megtaláljuk a számunkra legvonzóbb stílust. A fa parketta kifinomult és elegáns megjelenése emeli az otthonunk értékét is.

2. Tartósság:

A fa parketta hosszú élettartamú és ellenálló anyag. Jól bírja a mindennapos használatot és a kopást. Rendszeres karbantartással évtizedekig megtartja eredeti szépségét és minőségét.

3. Természetbarát:

A fa parketta környezetbarát választás, mivel a fa egy megújuló erőforrás. Az erdők fenntarthatóan kezelhetők, így a fa parketta készítése nem járul hozzá az erdőirtáshoz vagy a környezetszennyezéshez.

4. Jó hőszigetelő képesség:

A fa parketta természetes hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, így segít megőrizni a hőt otthonunkban. Ezáltal csökkenthetjük a fűtési költségeket és kényelmesebbé tehetjük a lakást.


Hátrányok

1. Magas ár:

A fa parketta ára általában magasabb, mint más padlóburkolatoké. Az anyagbeszerzés, az előállítás és a telepítés költségei mind hozzájárulnak az árhoz. Azonban fontos megjegyezni, hogy a fa parketta hosszú távú befektetés, amely megnöveli az otthonunk értékét.

2. Érzékenység a nedvességre:

A fa parketta érzékeny a nedvességre és könnyen megduzzadhat vagy megrepedhet. Ezért fontos gondoskodni a megfelelő páratartalomról és elkerülni a vízbeáramlást vagy a folyadékok hosszabb ideig tartó kitettségét.

3. Karbantartásigény:

A fa parketta rendszeres karbantartást igényel. Ez magában foglalja a rendszeres takarítást, a folyamatos páratartalom és hőmérséklet ellenőrzését, valamint a felület időszakos újraolajozását vagy lakkozását. Ha nem gondoskodunk megfelelően a parketta karbantartásáról, az idővel kopottá és tönkremehet.

Összegzés

A fa parketta egy csodálatos választás otthonunk padlóburkolatához. Előnyei közé tartozik az esztétikai vonzerő, a tartósság, a természetbarát jelleg és a jó hőszigetelés. Ugyanakkor figyelembe kell vennünk a magas árat, az érzékenységet a nedvességre.


Izgalmas parkettázás minták

A parketta egy igazán elegáns és időtálló padlóburkolat, amely számos lehetőséget kínál a kreativitás kifejezésére. A parketta fektetési minták különböző módon kombinálhatók, hogy egyedi és lenyűgöző látványt teremtsenek otthonában. Két népszerű parketta minta, amelyeket gyakran alkalmaznak, a halszálka és a fonott minta.

Halszálka minta

A halszálka minta egy klasszikus parketta fektetési minta, amely időtlen és elegáns megjelenést kölcsönöz a padlónak. A minta lényege, hogy a parketta deszkákat 45 fokos szöggel helyezzük el, hogy V alakot alkossanak. Ez a V alakú elrendezés egyedi és látványos hatást kelt, és vizuálisan is növelheti a szoba méretét.

A halszálka minta sokféle anyagból készülhet, beleértve a hagyományos fafajtákat, mint például a tölgy, dió vagy akác. Az egyedi fa mintázatok és színek lehetővé teszik, hogy a halszálka mintát az Ön stílusához és ízléséhez illeszthesse.

Fonott minta

A fonott minta egy másik izgalmas lehetőség a parketta fektetésére. Ez a minta egyedi és különleges megjelenést kölcsönöz a padlónak, és garantáltan lenyűgözi a látogatókat. A fonott minta lényege, hogy a parketta deszkákat két vagy több szálban helyezzük el, úgy hogy egy kereszt alakot alkossonak. Ez a kereszt alakú elrendezés egyedi és textúrált hatást kelt, ami vizuálisan is érdekes.

A fonott minta lehetőséget ad arra, hogy játékosan kombinálja különböző fafajtákat vagy színárnyalatokat, hogy még izgalmasabb és lenyűgözőbb hatást érjen el. A különböző anyagok és színek kombinációja lehetővé teszi, hogy a padló szervesen illeszkedjen a szoba többi részéhez és a belsőépítészeti stílushoz.

Egyéb izgalmas minták

A halszálka és fonott minta mellett számos más izgalmas parketta fektetési minta is létezik, amelyek még inkább meghökkentő hatást érhetnek el. Például az espalier minta, amely egy geometrikus és szimmetrikus elrendezést alkalmaz, vagy a chevron minta, amely egy V alakú mintázatot hoz létre az elrendezett parketta deszkákból. Ezek a minták különleges és lenyűgöző megjelenést kölcsönöznek a padlónak, és garantáltan feldobják otthonát.


Miért bízza szakemberre a parkettázást?

A parketta a lakások és otthonok egyik legnépszerűbb és időtálló burkolata. A természetes fa megjelenése és a tartóssága miatt sokan választják ezt a padlóburkolatot. Azonban a parkettázás nem egy egyszerű feladat, és hosszú távú befektetésnek számít. Ezért kiemelten fontos, hogy a parkettázást burkoló szakemberre bízzuk, aki megfelelő tapasztalattal rendelkezik és profi munkát végez.

1. Tartós és minőségi eredmény

A minőségi kivitelezés nem csak a megjelenést, hanem a padlók tartósságát is meghatározza. Ha nem megfelelően van telepítve a parketta, akkor könnyen megsérülhet, repedezhet vagy megcsúszhat. Egy szakember azonban pontosan tudja, hogyan kell a parkettát helyesen telepíteni, hogy a lehető legtartósabb és minőségibb eredményt kapjuk.

2. Tapasztalat és szaktudás

A parkettázás nem csak a parketta telepítését jelenti, hanem az előkészítést és a burkolat karbantartását is. Egy tapasztalt burkoló tisztában van azzal, hogy milyen előkészületekre van szükség a parkettázás előtt, például a padló alatti felületek kiegyenlítése, a régi padló eltávolítása vagy a parketta megfelelő méretre vágása. Emellett a parketta karbantartása is kulcsfontosságú, hogy hosszú távon megőrizze szépségét. Egy szakember pontosan tudja, hogyan kell tisztítani és védeni a parkettát, hogy az minél tovább megőrizze eredeti állapotát.

3. Idő és energia megtakarítása

A parkettázás nem csak időigényes feladat, hanem fizikai erőfeszítést is igényel. A parketta telepítése és karbantartása sokszor hosszabb időt és energiát igényel, mint amit a legtöbb ember kész megállni. Egy szakember azonban gyorsabban és hatékonyabban tudja elvégezni a parkettázási feladatokat, így Önnek nem kell aggódnia az idő és energia megtakarítása miatt.

4. Garancia a munkára

Amikor egy szakemberre bízzuk a kivitelezést, garanciát is kapunk a munkára. Ez azt jelenti, hogy ha bármilyen probléma vagy hiba merül fel, a szakember ingyen vagy kedvezményesen javítja azt. Ez egy nagy előny, mert biztos lehet abban, hogy a munka minősége és tartóssága garantált


Parketta felújítás

Miért érdemes felújítani a parkettát?

A felújítása nem csak azért fontos, hogy visszaszerezd a padló eredeti szépségét, hanem azért is, mert hosszú távon költséghatékonyabb, mint egy új padlóburkolat beszerzése és lerakása. A parketták általában nagyon jó minőségű anyagokból készülnek, és ha megfelelően karbantartod és időben felújítod, akár évtizedekig is tartósak lehetnek.

Hogyan történik a felújítása?

A parketta felújítása több lépésből áll, és speciális gépek és eszközök használatát igényli. Az első lépés a parketta csiszolása, amely során eltávolítjuk a kopott réteget és a foltokat. Hézagtömítés. Ezután következik a parketta lakkozása vagy olajozása, amely védi a fát és visszaadja a ragyogást.

Miért érdemes szakemberre bízni a felújítását?

Bár a parketta csiszolása elméletben egyszerűnek tűnhet, a gyakorlatban komoly tapasztalat és szakismeret szükséges hozzá. A parketta felújítását hagyományos eszközökkel és technikákkal is elvégezheted, azonban a legjobb eredmény érdekében érdemes profi parkettásra bízni a feladatot. Egy tapasztalt parkettafelújító tudja, hogy milyen csiszolópapírt és bevonatot használjon, hogy a parketta újra tökéletesen nézzen ki.

Mennyibe kerül a csiszolás, lakkozás?

A munka ára függ a padló állapotától, a felhasznált anyagoktól és a munkaigényességtől. Az árak általában négyzetméterenként kerülnek kalkulálásra, és átlagosan 5-6.000 Ft körül mozognak. Fontos azonban megjegyezni, hogy a parketta felújítása hosszú távon megtérül, mivel a felújított parketta élettartama jelentősen megnő.

A parketta felújításának előnyei

 • Megtartja a padló eredeti szépségét
 • Közvetlenül a lakásban történik, nincs szükség padlóburkolat cseréjére
 • Költséghatékonyabb, mint az új parketta vásárlása és lerakása
 • Megnöveli a lakás értékét és vonzerejét

Összefoglalás

A parketta felújítása a legjobb megoldás, ha szeretnéd megtartani a parketta eredeti szépségét és meghosszabbítani az élettartamát.


Parkettázás árak, munkadíj: 4-8.000 Ft / nm alapártól mérettől és tagoltságtól, mintázattól és alapanyagtól függően (természetesen pl. hajópadló olcsóbb, míg a kis méretű parkettából kirakott halszálka minta drágább)

Parketta felújítás 5-6.000 Ft / nm tartalmazza: parketta csiszolás, hézagkitöltés és két réteg lakkozás (vízbázisú lakkal)


Miért válasszon minket?

 • megbízhatóak vagyunk, ránk számíthat 
 • hasznos tanácsokkal látjuk el
 • nem kapkodunk, figyelünk az apró részletekre
 • minőségi munkát végzünk, mintha magunknak készítenénk
 • díjmentes felmérést biztosítunk Budapesten és 30km-es körzetében
 • a megbeszélt időben megjelenünk
 • az előzetesen adott ajánlatunk részletes
 • csak akkor fizet többet a megbeszéltnél, ha plusz munkát kér
 • anyagbeszerzést igény szerint vállalunk
 • sitt elszállítást igény szerint vállalunk
 • mi magunk dolgozunk, nem segédet küldünk
 • az elvégzett munkáról számlát adunk
 • munkáinkra garanciát vállalunk

Bízza parkettásra! Kedvező munkadíj mellett megbízható kivitelezéssel várjuk!

Vissza a Szolgáltatásokhoz