Gecse Gábor - burkolo24.eu

A legtöbbet feltett kérdés, amivel egy burkoló találkozik az egyértelműen a burkolás nm árak. Mennyibe kerül a csempézés? Csempézés árak?

Természetesen mindenki készít felújítási költségvetést, hogy mennyi az annyi, amit szánni tud rá. A burkolatok árát webshopokban, vagy besétálva nagyobb áruházakba gyorsabban fel lehet deríteni, de a burkolás árak esetében többnyire -tól, -ig árakat találhatunk.

Hasonlóan maga a csempe áraihoz, ahol számolnunk kell még például a ragasztóval és a fugával, a munkadíjak esetén a szükséges munkafolyamatokkal kell kalkulálnunk, mert a munkadíjak a konkrét munkafolyamatokra vonatkoznak. Van ahol bontani is kell, van ahol vízszigetelni, de van ahol csak egyszerűen burkolni egy kész fogadófelületre.

Mik befolyásolják a burkolás árakat?

1. A fogadófelület előkészítése

A fogadófelület mindennek az alapja, legyen az aljzat, vagy fal. A nem megfelelő felületre történő burkolás nem csak esztétikai problémákat okoz, de jelentős hatással van a burkolat tartósságára is. 

A fogadófelület előkészítése jelentheti a régi burkolatok felbontását, csiszolását, a felület javítását. 

Például az aljzatnak megfelelő teherbírásúnak és síknak kell lennie. Ezt meg kell vizsgálni és szükség esetén a felső kérget csiszolni kell, az esetleges repedéseket varrni, a síkbeli problémákat aljzatkiegyenlítővel javítani. Esetenként akár kéregetősítés is indokolt lehet.

Másik példa a falak esetében a festett fal, amire nem lehet burkolni, így a felső rétegeket le kell csiszolni. Gyakori eset konyhákban, de felújítások során bárhol előfordul, hogy olyan felületre szeretnénk a burkolatot, ami korábban festett felület volt.

Régebbi falazatok esetén az is előfordul, hogy a vakolat málik, porzik. Ezt szintén orvosolni szükséges például a régi eltávolításával és új vakolat réteg felhordásával.

Meglévő burkolatra történő burkolás előtt meg kell vizsgálni a régi burkolat megfelelőségét és a hibás lapokat el kell távolítani, helyüket szintben feltölteni. Csak ezt követően képezhető a felületen tapadóhíd. 

Ezek önmagukban külön munkafolyamatok és akár komplett munkanapokat igényelnek és a burkolás még el sem kezdődött.

2. A választott burkolat és minta részletei

Normál burkolatokkal szokták az általános burkolási nm árakat megadni normál mintázat, jellemzően hálós fektetés szerint.

Mintás csempék és egyedi elrendezést kívánó csempék esetében a munka időigényesebb. Ugyanez mondható el a speciálisabb fektetési módokról is, mint a halszálka minta, a fonott minta, amelyek elég népszerűek például metró csempék esetén és ezek burkolása szintén sokkal több időt kíván.

A nagy lapok burkolása ugyancsak speciális, hiszen kezelésük, mozgatásuk, ezáltal megmunkálásuk is körülményesebb és ragasztásukkor is speciális technikákat, akár további eszközöket szükséges alkalmazni a tartósság jegyében. A vastag anyagokra ugyanez igaz.

3. A terület adottságai

Attól függően, hogy egy nagyobb egybefüggő felületről van-e szó, vagy egy pici helyiségről a haladás egyenesen arányosan változik. Minél kisebb a terület és minél több kiszögellés található meg, annál több precizitás igényelnek a folyamatos illesztések, vágások.

Például egy nappali burkolása jelentősen gyorsabban készül el, mint egy kis fürdőszoba burkolása, ahol folyamatosan illeszteni és vágni kell a darabokat.

Ha egy pici fürdőszoba például több falkiállást tartogat és metró csempével szükséges halszálka mintában kirakni, annyi idő alatt nm-ben háromszor akkora terület készülhet el normál burkolattal egy nappali esetében.

4. Az apró részletek

Az apró részletek nagyon is fontosak. Szerte az interneten láthatunk csúnya megoldásokat illesztésekre, sarkokra, például polcok kialakítása körül, vagy ajtókereteknél.

Az illesztések aprólékos munkát kívánnak és ezáltal sok időt is ráfordításban.

Fontos tudni a tervezett részleteket, mint például burkolatból kialakítandó polcok a fürdőszobában, vagy új lakások esetében például gyakran találkozhatunk ívelt nappalival, vagy terasszal is. Ezek burkolása mind eltérő időt igényelnek.

A részletek kivitelezésére igaz a legjobban az, hogy a szép végeredmény csak idő és ezáltal pénz kérdése.

5. További rétegrendek

Ide sorolhatóak elsősorban a vízszigetelések, valamint a feszültségmentesítő lemezek fektetése. Elsősorban vizes helyiségekben szükséges, mint fürdőszobák, illetve teraszok és erkélyek esetében. 

A kenhető vízszigetelést több rétegben szükséges felhordani a rétegek közötti száradási időt betartva, a feszültségmentesítő lemezeket pedig ragasztóágyba kell fektetni. 

Kiegészítésként hajlaterősítő szalagokat és mandzsettákat is el kell helyezni.

Ezek szintén különálló munkafolyamatok, amelyek többlet időt, gyakran többlet munkanapokat kívánnak.

6. Egyéb plusz feladatok

Plusz feladatok közé sorolhatóak az anyagbeszerzések, az anyagok emeletre történő felhordása. A csemperagasztó jellemzően 25kg-os zsákokban kapható, egy nagyobb felülethez szükséges mennyiség harmadik emeletre történő felcipelését követően aznap már biztosan nem fog lendületesen menni a munka.

A meglévő bútorok mozgatása is ide sorolható, de ez főleg melegburkolási munkáknál fordul elő.

A hátráltató tényezők, mint például lakott lakás folyosóinak burkolása több részletben, hogy a közlekedés mindig megoldott legyen.

A minőségi burkolási munka pontos beárazásához ismerni kell a meglévő rétegrendet, azok állapotát, a szükséges munkafolyamatokat és persze azt is, hogy milyen anyaggal kell aktuálisan dolgozni, tehát ismerni kell a részleteket.

Ez vonatkozik minden más szakmára is, mint például a festés.

Nemrég megnéztem egy szakember kereső oldalt, ahová fel lehet adni mindenféle szakmához kapcsolódó munkát, hogy a szakik küldjenek rá ajánlatot. Az első látásra szemembe ötlött, hogy a legtöbb esetben nincs megadva megrendelői telefonszám sem. Van egy pár soros leírás, mint pl. "120nm családi ház festésére keresek szakembert, tapétát részben le kell szedni, glettelés és festés". A felületen lehet rá ajánlatot adni. De mégis mire? 120nm falfelületre, vagy a 120nm-es alapterületű háznak minden belső falfelületére? Egyik kisszobában van tapéta, amit le kell szedni, vagy igazából a sufnin kívül mindenhol az van, még a mennyezeten is? Nem vicc, sokszor a mennyezetet is tapéta borítja. A fal szinte újszerű, vagy egyébként sok helyen kilátszik a tégla? Színes dekorozás, vagy tisztasági festés egy, két rétegben? Milyen korábbi rétegek találhatóak a falon és azok milyen anyagból? És ezek csak az elsőre felmerült kérdések, így őszintén nem tudom, hogy ezekre a megkeresésekre ki tud kompetens árat adni.

Szakszerű kivitelezésre egy szakember látatlanban a részletek ismerete nélkül sajnos nem tud pontos ajánlatot adni!

Így maradnak a kérdések, amik már segíthetenek a kiinduló árak meghatározásában, de minden esetben helyszíni felmérés során állapítható meg, hogy pontosan milyen munkafolyamatok szükségesek.

A helyszíni felmérés 

A pontos kalkulációhoz szükséges felmérni a terepet és megismerni az elképzeléseket, megismerni a részleteket. A felmérés díjmentes és nem jár semmiféle kötelezettséggel.

Lássuk akkor mennyi az annyi, a burkolás árak

Legyünk résen, mert ha valaki nagyon kedvező árakkal kecsegtet, úgy valahol sántít a dolog. Egyszerűen nem jön ki a matek. Ha esetleg kimarad valami a rétegrendből a későbbiekben kamatostúl isszuk meg a levét. Ebben a cikkünkben például elmaradt az épített zuhanyzó vízszigetelése, ami nem látszott a burkolást követően és még olcsó sem volt. Sajnos fel kellett bontani és a végére a sok bosszankodáson túl tetemes költségekkel is járt a rossz választás. Képzelhetjük milyen szükséges munkafolyamati lépések maradnak ki, ha még olcsó is! 

Nagyon igaz a mondás, hogy az alábbiakból sajnos legfeljebb kettőt választhatunk:

- Gyors

- Olcsó

- Jó

Azt javasoljuk, hogy előleget is legfeljebb csak elvégzett munkafolyamatokat követően fizessünk arányos részben!

Burkolás árak 2024

Munka megnevezéseLeírásBruttó munkadíj
Hidegburkolás, csempézés
normál kerámia, gres max 60x60cm max 13mm vastag, hálós fektetés
min. 20nm egybefüggő felület7.500 Ft /nm
20nm alatti egybefüggő felület8.500 Ft /nm
kisebb, tagolt területek10.000 Ft /nm
erősen tagolt, pl. panel fürdőszoba11.000 Ft /nm
Feláras fektetési mintákdiagonál+20%
metró csempe fonott+30%
metró csempe halszálka, üvegmozaik+40%
Kis felület burkolásapl. 1-2nm konyhafalnapidíj
Terasz burkolás normálkültéri munkavégzés+20%
Lépcső burkolásaegyenes10.000 Ft /fm
húzott11.000 Ft /fm
Lábazat készítéseburkolás munkával együtt2.500 Ft /fm
Vízszigetelés kialakításakenhető; lemezes; hajlaterősítő szalaggal3.000 Ft /nm
u.a. teraszon felcsiszolással4.000 Ft /nm
Aljzatkiegyenlítés önterülővelmin. 20nm egybefüggő terület2.500 Ft /nm
20nm alatti egybefüggő terület3.000 Ft /nm
kisebb, tagolt területek3.500 Ft /nm
Faljavítás, vakolat javítás, beton javításfelület javítás, előkészítés szükség szerint burkoláshoz2.500 Ft /nm
Élvédő elhelyezéseburkolatok találkozásánál, pl. polcok1.500 Ft /fm
Gérvágásélvédő helyett az arra alkalmas anyagok esetében2.500 Ft /fm
Kád falazásegynes kád - ytonggal30.000 Ft /db
íves kád - építőlemezzel40.000 ft /db
Fugázáscementes fugaburkolás árában
epoxi fuga2.000 Ft /nm
Bontásjárólap, csempe csiszolással együtt min. 20nm egybefüggő felület3.000 Ft /nm
járólap, csempe csiszolással együtt kisebb felületek3.500 Ft /nm
Kőszőnyeg burkolásnormál min. 10 nm egybefüggő felület5.000 Ft /nm
eltérő színű alakzatok, színátmenetek8.000 Ft /nm
egyedi alakzatok, grafikák kialakításaegyedi ajánlat
Melegburkolás árak 2024
Munka megnevezéseLeírásBruttó munkadíj
Laminált padló lerakása
min. 20nm egybefüggő felület
2.200 Ft /nm
20nm alatti egybefüggő felület2.500 Ft /nm
kisebb, tagolt területek3.000 Ft /nm, vagy napidíj
Vinyl padló lerakásamin. 20nm egybefüggő felület2.500 Ft /nm
20nm alatti egybefüggő felület2.800 Ft /nm
kisebb, tagolt területek3.500 Ft /nm
Szőnyegpadló fektetésemin. 20nm egybefüggő felület2.000 Ft /nm
20nm alatti egybefüggő felület2.500 Ft /nm
kisebb, tagolt területek3.000 Ft /nm, vagy napidíj
Szegélyezésklikkes, vagy ragasztott1.200 Ft /fm
Szalagparketta fektetésmin. 20 nm egybefüggő felület4.000 Ft /nm
20nm alatti, vagy tagolt felület5.000 Ft /nm
Parkettázás
Csaphornyos parketta fonott, halszálka minta
min. 20 nm egybefüggő felület8.000 Ft /nm
20nm alatti, vagy tagolt felületegyedi ajánlat
Parketta felújítás
Csiszolás, lakkozás 2 rétegben
min. 20 nm egybefüggő felület5.000 Ft /nm
20nm alatti, vagy tagolt felület6.000 Ft /nm
Aljzatkiegyenlítés önterülővelmin. 20nm egybefüggő terület2.500 Ft /nm
20nm alatti egybefüggő terület3.000 Ft /nm
kisebb, tagolt területek3.500 Ft /nm
Bontáslaminált padló, ragasztott parketta, szegezett parkettaegyedi ajánlat

***Bruttó árak***

Burkolás árak 2024 példákkal szemléltetve

  • legalább 20nm egybefüggő felületre történő burkolás normál kerámia lapokkal 7.500 Ft / nm munkadíj megfelelő alapra
  • fürdőszoba burkolás árak esetében ugyanez kicsi panel fürdőszobában kiugró falelemekkel, rengeteg illesztéssel 10-11.000 Ft / nm munkadíj
  • ha meglévő burkolatot is bontani kell (régi ragasztó réteggel együtt) 2-3.000 Ft / nm pluszban és a sitt lecipelését a negyedikről és elszállítását nem tartalmazza; ellenben a bontást követő felület kisebb hibáinak visszajavítását tartalmazza
  • aljzatkiegyenlítés önterülő anyaggal egy rétegben öntve terület tagoltságától függően 2.500-3.500 Ft / nm munkadíj (tagoltabb, vagy több kisebb helyiség esetén a magasabb, egy szoba esetén az alacsonyabb)
  • vízszigetelés kialakítása kenhető vízszigeteléssel, hajlaterősítő szalagokkal, mandzsettákkal 3.000 Ft / nm munkadíj, például fürdőszobában
  • mozaik, metro csempe, diagonál minta, egyéb minták kb. 20-30% felárral
  • terasz burkolás ár példa: régi burkolat bontása 3.000 Ft / nm, feszültség mentesítő lemez fektetése, ami egyben vízszigetel is hajlaterősítő szalagokkal 4.000 Ft / nm, burkolása 9.000 Ft / nm, tehát összesen a már megfelelő lejtéssel rendelkező teraszunk újraburkoltatása és vízszigetelése, feszültség mentesítéssel kb. 16.000 Ft / nm munkadíj normál méretű általános burkolattal
  • konyhafal burkolás ár példa: egy családi palota szoba méretű konyhájának falát persze tervezhetjük nm árakkal kalkulálva, de egy kis panel konyha 2-3 m-es falrészén a pult és a szekrény közötti 50 cm-es csíkot metró csempével kirakni nem lehet a valós 1-2 nm árában. Itt például napidíjjal szükséges kalkulálni, valamint egy további kiszállással az elkészült burkolat fugázására. Ez nagyjából 60.000 Ft munkadíjat jelent
  • Néhol a fugázásnak külön nm ára van, de nálunk benne foglaltatik a burkolás árában, kivétel az epoxi fugázás

A fenti példákban még hétköznapi helyzetekről és anyagokról beszéltünk, manapság már rengeteg anyag elérhető, kezdve az óriáslapoktól a márványig. Gérvágásos illesztéseknek például további fm árai vannak, hiszen egyfelől nagy precizitást, ezáltal sok munkaidőt igényel, másrészt speciális kopó gyémánt csiszolók kellenek hozzá, amik pedig nem olcsók. Nem megfelelő fogadófelület esetéban javítás, felületkezelés is szükséges lehet legyen az aljzat, vagy fal.

Az egyéni igényeket, mint polcok készítése, LED világítás beépítése, epoxi fugák alkalmazása nem részletezzük, ezek további időt igényelnek, ezáltal munkadíjakat generálnak. 

A kreatív burkolatváltásról szóló írásunkban ecsetelt megoldások szintén rengeteg plusz ráfordítást kívánnak időben, így esetében távolról sem beszélhetünk nm árakról.

Láthatjuk, hogy egy egyszerűnek tűnő burkolás is nagyon sokrétű lehet és igazából valahol a munkaidő van beárazva. Minél több időt, napot ölel fel egy burkolási kivitelezés, annál magasabbra rúgnak a munkadíjak. Talán érdemesebb is lenne napidíjakkal kalkulálni, hiszen az reálisabb, de rossz esetben kapkodást, siettetést szülne, ami megint a hibalehetőségek melegágya. 

Külön ejtsünk pár szót a kisebb javítási munkákról, mert sok esetben itt adódik a legtöbb félreértés. Egy csempe kicserélését például nem lehet nm árban megoldani. Kisebb munkáknál vagy kiszállási díjjal szükséges kalkulálni, vagy napi díjazással. Nem gondolunk bele, de például egy darab árva csempét is ki kell fugázni másnap, így legalább kétszer kell kiszállni a helyszínre.

Mi napi, fél napi díjazást alkalmazunk szükség szerint (40-50.000,- / 20-30.000.-).

Reméljük választ talált kérdésére, további kérdései esetén keressen minket bátran!

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.