Gecse Gábor - burkolo24.eu

Nem szeretjük a széles fugákat. Ez az aktuális trend alapján már tény! A keskeny fuga sok esetben modernebb megjelenést kölcsönözhet a helyiségnek, de vajon ez ilyen egyszerű, hogy csak keskeny fugákkal kérjük a kivitelezést?

Sajnos nem!

Amenyiben keskeny fugát szeretnénk, úgy már a burkolat megvásárlásakor ez alapján kell választanunk. A legtöbb burkolat nem alkalmas keskeny fugaközökkel történő burkolásra! Az arra nem alkalmas burkolatok esetében pedig nem valósulhat meg az elképzelésünk, így nagyon fontos a kiválasztásnál figyelemmel eljárni.

Miért nem lehet minden burkolatot keskeny fugával készíteni?

Ha elvonatkoztatunk a rengeteg méretpontatlan burkolattól azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a burkolatokra nagyon sok erő hat. A falak mozognak, rezegnek, külső behatások érik azokat. A páratartalom is váltakozik és a hőmérséklet függvényében változik a lapok mérete is (hőtágulás). Logikus gondolat, hogy mi beltérbe szeretnénk nem kültérre, ezáltal rendben lesz az, de nem csak az extrém körülményekre érzékeny a burkolat.

 Vegyünk egy egyszerű példát, mint egy fürdőszoba. Jó esetben télen fűtjük a lakást, nyáron pedig hűtjük és feltételezhetnénk, hogy ez elegendő. Aztán jön egy jó nagy forró zuhany, mondjuk hajmosással, mikor a párától a tükörben sem látjuk magunkat. Máris rengeteg körülmény változott gyorsan, amihez a burkolatnak alkalmazkodnia kell. 

A fugaközök a felhasznált flexibilis ragasztókkal és fugaanyagokkal engedik a burkolatok ilyen léptékű mozgását és azok ezáltal nem repednek el, nem feszítik le magukat a falról. 

Fontos! Az előírtnál kisebb fugaközök alkalmazása így jelentős anyagi kárt is okozhat és a gyártói garancia sem lesz érvényes a burkolatokra, hiszen szakszerűtlen kivitelezés esetén az nem érvényesíthető.

A fugaközök minimális távolságát a gyártók előírják, gyakran a dobozon is feltüntetésre kerül. Normál kerámia burkolatok esetében ez többnyire minimum 3 mm távolságot jelent. Ettől csak felfelé lehet eltérni.Számoljunk azzal is, hogy sok burkolat éle erősen döntött, így a külső peremén a lapok közötti pl. 3 mm fugaköz még többnek fog látszani.Tehát nem csupán arról van szó, hogy a jobb minőségű, ebből eredően pedig drágább burkolat jó eséllyel méretpontosabb, így kivitelezhető lehetne a keskenyebb fugákkal történő fektetése. Ahogy a fentiekben láthatjuk a fuga szerepe sokkal több ennél.

Milyen burkolat alkalmas a keskeny fugaközök alkalmazásához?

A legfontosabb lépés tehát a burkolatok kiválasztásakor a megfelelő anyag megvásárlása. Ne legyünk restek tanácsot kérni. A gyártónál is érdeklődhetünk, de ami nekünk kell a keskeny fugás elképzelésünkhöz az a rektifikált lap, vagy hívják még élvágott/élcsiszolt/lézervágott burkolatnak is. 

A normál kerámia lapok a gyártás során eltérő méreteket vesznek fel a kemencében, de ezeket csoportosítják és a közel azonos méretűeket külön dobozolják. Ezt jelölik a dobozokon is, tehát fugaköztől függetlenül erre figyelni kell, hogy azonos kaliberű dobozokat vásároljunk. 

A rektifikált lapokat ezen felül a gyártás utolsó lépéseként méretpontosra vágják, vagy csiszolják, így a késztermék tökéletes méretű lesz. Természetesen drágábbak, többnyire szinte derékszögűek az élei és 1-2 mm széles fugaközökkel is fektethetőek és az bizony felburkolva is annyinak fog látszani.

Tehát megoldás az van, de kicsit mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni érte és korlátozottabbak lesznek a lehetőségek is, esetleg meg kell rendelnünk, mert nem feltétlen kapható azonnal. 

Ugyanakkor ha belegondolunk hány évre tervezzük az új burkolatot, máris túlélhetőnek hangzanak ezek a nehezítő körülmények.

Ha mindez megvan már semmi sem állhat az elegáns keskeny figák útjába.

Természetesen a burkolást érdemes szakemberre bízni!

Rektifikált burkolat keskeny fugával

És nem, fugaközök nélkül a retifikált lapok sem burkolhatóak.


További cikkeket talál blogunkban.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.