Gecse Gábor - burkolo24.eu

Cementes és Epoxi Fugák Alkalmazása; előnyei, hátrányai

A fuga egy fontos elem a csempe- vagy padlóburkolatok esetében, amely nemcsak esztétikai szerepet tölt be, hanem funkcionális szempontból is fontos szerepet játszik. A fuga anyagának kiválasztása kulcsfontosságú, hiszen ennek megfelelően lehet meghatározni a burkolat hosszú távú állapotát és esztétikai megjelenését. A leggyakrabban használt fuga anyagok közé tartoznak a cementes és epoxi fugák, melyeknek mind előnyeik, mind hátrányaik vannak.

Cementes Fugák

A cementes fugák hagyományos megoldást jelentenek a fuga kialakítására. Ezek a fugák cement alapú anyagokból készülnek, és könnyen beszerezhetők, valamint egyszerűen felhasználhatók. A cementes fugák természetes megjelenést kölcsönöznek a burkolatnak, és jól illeszkednek a különböző stílusú terekhez.

Előnyök:

Könnyen beszerezhetők és olcsók

Természetes megjelenést kölcsönöznek

Jól illeszkednek a különböző stílusú terekhez

Hátrányok:

Nem vízállók

Idővel elszíneződhetnek vagy megrepedhetnek

Nehezebben tisztíthatók

Epoxi Fugák

Az epoxi fugák egy modern alternatívát jelentenek a cementes fugákhoz képest. Ezek a fugák epoxi gyantából készülnek, és rendkívül strapabíróak és vízállóak. Az epoxi fugák széles színválasztékban elérhetők, így lehetőség van különleges és egyedi burkolatok kialakítására is.

Előnyök:

Strapabíróak és vízállóak

Széles színválaszték áll rendelkezésre

Könnyen tisztíthatók

Hátrányok:

Drágábbak, mint a cementes fugák

Nem természetes megjelenésűek

Felhordásuk speciális technikát igényel

Összességében mind a cementes, mind az epoxi fugák kiváló választást jelenthetnek a burkolatok fugázójaként. Ha fontos számodra a természetes megjelenés és az olcsóbb megoldás, akkor a cementes fugák lehetnek a megfelelő választás számodra. Ha viszont strapabíró, vízálló és egyedi megjelenésű fugára van szükséged, akkor érdemes lehet az epoxi fugák között keresgélned.

Bízunk benne, hogy ez a cikk hasznos információkkal szolgált a cementes és epoxi fugák különbségeiről és felhasználási területeiről. Ne feledd, mindig fontos alaposan átgondolni a fuga anyagának kiválasztását, hogy hosszú távon elégedett lehess a burkolatod állapotával és megjelenésével!

Tipp:

Minden esetben tartsuk be a csempe gyártójának minimum fugaszélességre vonatkozó előírásait!

Ha keskeny fugát szeretnénk, úgy a megfelelő burkolat megválasztása az elsődleges.

Mindegyik fugát feldobhatjuk extra ragyogással csillámos fuga kiegészítőkkel.

Cementes fuga felhasználása

A cementes fugákat az előírás szerinti vízmennyiséggel szükséges bekeverni, majd pár perc pihentetést követően újból átkeverni. Ezt követően gumi behúzóval, vagy fugázó gumival kell bedolgozni, ügyelve arra, hogy megfelelően ki kell tölteni a fugaközöket átlós mozdulatokkal. Rövid száradást követően tiszta vizes szivaccsal alakítsuk ki a fugaképet és töröljük tisztára a csempéket. Hagyjuk száradni legalább 24 órát. Ne vizezzük túl, mert elszíneződhet! 

Epoxi fuga felhasználása

Az epoxi fugák bedolgozása alapos előkészületeket igényel. Készítsünk elő a felület méretéhez mérten bőséges friss melegvizes vödröket. Denaturált szesz hozzáadásával a lemosó melegvízhez segíthetünk, hogy könnyebben haladjunk. Gyorsan kell dolgoznunk, egyszerre csak akkora területet fugázzunk, amit 10 perc elteltével le is tudunk mosni. Készüljünk kemény gumiból készült speciális epoxi fugázóval és speciális epoxi lemosó szivacsokkal. Viseljünk vastag gumikesztyűt. Keverjük be az A és a B jelű komponenseket a gyártó utasításai szerint, majd haladéktalanul kezdjük meg a fugázást. Az epoxi fugázót keményen be kell dolgozni a fugaközökbe és egyből megkezdhetjük a lemosását. Használjunk bőséges melegvizet és alakítsuk ki a fugaképet. Majd azonnal kezdjük meg a csempe tisztára mosását az előre bekészített másik vödör tiszta meleg vízzel. Amennyiben lassúak voltunk és nem sikerült maradéktalanul eltávolítani a fuga fátylat, úgy speciális epoxi fuga lemosó szert szükséges vásárolnunk. Megfelelő hozzáértés és tapasztalat nélkül nem javasoljuk az epoxi fugázás házi jellegű kivitelezését.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.