Gecse Gábor - burkolo24.eu

Az otthonunkban lévő csempe kiválasztása fontos döntés, hiszen az a tér hangulatát és stílusát is meghatározza. De hogyan válasszunk csempét, amely tökéletesen illeszkedik az elképzeléseinkhez és az otthonunk stílusához?

1. Határozzuk meg az elképzeléseinket

Először is fontos tisztázni, hogy milyen stílust képzelünk el az adott térben. Modern, klasszikus, retró, mediterrán vagy esetleg bohém? Az elképzeléseink alapján könnyebben tudjuk szűkíteni a keresési területet.

2. Vegyük figyelembe a tér funkcióját

A csempe kiválasztásánál fontos szempont lehet a tér funkciója is. Például egy fürdőszobában olyan csempét érdemes választani, amely ellenáll a nedvességnek és könnyen tisztítható. Egy konyhában pedig olyan csempét érdemes választani, amely ellenáll az étel- és italfoltoknak is. Ide sorolhatjuk a csúszásmentességet is, ami vizes területen és teraszokon fontos szempont.

3. Szín és minta

A csempe színe és mintája nagyban meghatározza a tér hangulatát. Világos színek növelik a térérzetet, míg sötétek szűkítik azt. Ha kisebb térben szeretnénk nagyobb térérzetet elérni, érdemes világos színű csempét választani.

4. Kérjünk mintadarabokat

Miután szűkítettük a keresési területet, érdemes mintadarabokat kérni a kiszemelt csempékből. Így könnyebben tudjuk elképzelni, hogyan mutat majd az adott térben.

5. Vizsgáljuk meg alaposan

Vizsgáljuk meg a burkolatokat alaposan. Extra keskeny fugás igények esetében élvágott/élcsiszolt burkolatokat keressünk, bővebben erről a keskeny fuga titka írásunkból tájékozódhat. Nézzük meg a burkolat lehetséges fektetési mintáit is. Sok mostanában divatos hosszú formátumú lap többnyire nem fektethető feles kötésben, legfeljebb 1/3-os kötésben. Ugyanígy a gyártó megadja a lapok közötti minimum fugatávolságot is. Az élek kialakítása is fontos lehet, tegyük egymáshoz a lapokat a megfelelő fugakereszteket teljesen közéjük helyezve, hogy jobban elképzelhessük a végeredményt. Erősen döntött élű lapok esetében a felszínen mérhető fugaköz jóval szélesebb képet mutathat. Fontos, hogy ne tévesszen meg minket a kirakott és sokszor csalóka mintafal, esetenként a kedvezőbb eladási mutatók végett feles kötésekben is kiállítják azokat is, amelyek arra nem is alkalmasak.

6. Kalkuláljunk a fugával is

A csempével párhuzamosan válasszunk fugát, aminek a technikai szerepén túl magas esztétikai befolyásoló hatása van. Nagyon fontos szerepet játszik a burkolatok mellett, egyfajta keretbe foglalja az összképet. Részletes információkat talál "Mindent a fugáról" írásunkban és egyedi design ötletet a "Csillámos fuga" cikkünkben.

7. Ne feledkezzünk meg a minőségről

Nem utolsó sorban fontos figyelembe venni a csempe minőségét is. Olyan csempét válasszunk, amely hosszú távon is szép marad és megfelel az elvárásainknak. A gyengébb minőségű csempék között gyakran találunk ferde és méretpontatlan lapokat is, amik kihatással lesznek a végeredményre.

8. Figyeljünk a vásárlás során is

A kerámia lapok égetésük során eltérő méreteket vesznek fel, ezért a gyártók a közel azonos méreteket csoportosítják, a kalibert számozottan megjelenítik a dobozokon, így figyeljünk, hogy minden esetben azonos kaliberű burkolatokat vásároljunk. 

9. Mennyiség

Érdemes továbbá mindig többet vásárolni, egy átlagos helyiség burkolati igénye általánosságban 10% ráhagyást kíván, ezért mindig mérjünk pontosan és extrém fektetési minta esetén számoljunk rá többet. Ezeket egyszerre érdemes beszerezni, mert külön rendeléseknél színárnyalat eltérés is előfordulhat.

Reméljük, hogy ezek a tippek segítenek abban, hogy tökéletes csempét választhassunk otthonunkba. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a csempe nemcsak funkcionális elem, hanem a tér designját is meghatározza. Válasszunk olyan csempét, amely igazán tükrözi az egyéniségünket és otthonunk stílusát, hiszen amikor belépünk egy otthonba vagy egy üzletbe, azonnal megfogja a tekintetünket az elrendezés, a berendezés és a falak díszítése. Az egyik legnépszerűbb és legstílusosabb módszer a falak díszítésére a csempék használata. A csempék nemcsak praktikusak, hanem a lakberendezés fontos elemeivé is válhatnak. A mai csempék világa számtalan lehetőséget kínál az egyedi és stílusos megjelenés elérésére, a nemrég megrendett Fürdőszoba és otthoni wellness kiállításon betekintést nyerhettünk az aktuális trendekbe.

A legújabb trendek

1. Metro csempék: A klasszikus metro csempék sosem mennek ki a divatból. Ezek a hagyományos, lapos felületű csempék tökéletes választások lehetnek konyhába vagy fürdőszobába is. Ráadásul számtalan színben és mintában elérhetők, így könnyen megtalálhatod a hozzád leginkább passzoló változatot, itt bővebb információkat is találsz a metró csempék izgalmas világáról.

2. Mediterrán csempék: Ha egy igazán hangulatos és meleg atmoszférát szeretnél teremteni otthonodban, akkor érdemes elgondolkodni a mediterrán stílusú csempék beszerzésén. Ezek a csempék általában élénk színekben és mintázatokban pompáznak, amelyek könnyedén feldobják a tér hangulatát.

3. Vintage csempék: A retró stílusú csempék egyre népszerűbbek a lakberendezési trendekben. Ha szereted a múlt idők hangulatát, akkor érdemes megfontolnod ezeknek a csempéknek a beszerzését. A vintage csempék gyakran különleges mintázatokkal és színekkel rendelkeznek, amelyek egyedi és egyben letisztult megjelenést kölcsönöznek a térnek.

4. Üvegmozaik csempék: Ha valami igazán különlegesre vágysz, akkor az üvegmozaik csempék remek választás lehetnek. Ezek a csempék általában fényes, tükröződő felülettel rendelkeznek, amelyek csodálatos fényjátékot teremtenek a térben. Ráadásul számos színben és formában elérhetők, így könnyedén megtalálhatod a legmegfelelőbbeket az igényeidnek megfelelően.

5. Naturál csempék: Ha a természetközeli stílust kedveled, akkor érdemes elgondolkodnod a naturál csempék beszerzésén. Ezek a csempék általában fa- vagy kőhatású mintázattal rendelkeznek, amelyek természetes és meleg hangulatot kölcsönöznek a térnek. Ideális választás lehetnek például teraszok vagy kerti utak burkolására is.

Ahhoz, hogy a legmegfelelőbb csempéket válaszd ki az otthonodhoz vagy irodádhoz, fontos figyelembe venni az enteriőr stílusát és az igényeidet is. Ne félj kísérletezni különböző mintákkal és színekkel, valamint vonatkoztass el a kiállított előre kalibrált saját díszítő elemektől is. A kreatív burkolatváltás írásunkban további ötleteket kaphatsz a tervezéshez. A fuga fontosságáról pedig már többször is írtunk.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.