Gecse Gábor - burkolo24.eu

Rendszeresen elhangzik a kérdés, hogy vajon lehet-e meglévő régi csempére, vagy járólapra burkolni. A válasz röviden igen, lehet! Bővebben lehet, de tartsunk be pár szabályt.

Nagyon gyakran meglévő régi burkolatra fektetjük az újat. A megspórolható időn és munkán kívül rengeteg kosztól és sitt keletkezésétől megóvjuk magunkat és ugye tudjuk, hogy az idő is pénz, a keletkezett jelentős mennyiségű sitt elszállításának és a régi burkolatok felbontásának költségeiről nem is beszélve. Ha a rengeteg sittet még cipelni is kell egy konténerhez mondjuk az emeletről, úgy könnyen elképzelhetjük ennek további hátrányait. 

Több ezer Ft-ot spórolhatunk így minden négyzetméteren. Nagyobb felület esetén ez jelentős összeg lehet.

Ökölszabályok

Az alapnak megfelelően síknak és teherhordónak kell lennie, a mozgó sérült részeket fel kell szedni. A régi burkolatot kopogtatással gyorsan lehet ellenőrizni, ha kongó hangot hallunk kopogtatás közben, úgy a felület nem megfelelő, hiszen a régi burkolat már nem tapad a falra, vagy az aljzatra. Az ilyen hibás lapokat, vagy csempéket el kell távolítani, helyüket szintben feltölteni. Jó esetben legfeljebb pár lapot érint és semmi sem szab gátat a teljes felület újraburkolásához. 

A meglévő kerámia burkolat felületére nem tapad a csemperagasztó, így speciális tapadóhidat kell alkalmazni. Portalanítást és zsírtalanítást követően egyszerűen felkenhető a tapadóhíd hengereléssel, vagy ecsettel. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy folyékony ragasztót, ami durva szemcséket tartalmaz. Kiválóan megköt a régi burkolaton és szemcsés felülete fogadóképessé teszi azt a csemperagasztóhoz. 

Mire figyeljünk még?

Kalkuláljunk vele, hogy a meglévő burkolatra történő burkolás megnöveli a burkolat vastagságát a burkoló anyag vastagságával, valamint a szükség szerinti ragasztóágy vastagságával, azaz szükség lehet levágni az ajtók aljából, vagy kicserélni a meglévő küszöböt, ha az nem elég magas. 

Ilyen fontos tényező még a meglévő vízkiállások, konnektorok dobozainak mélysége is, hiszen ezek mind mélyebbre kerülnek majd az új burkolattal. Szerencsére könnyen beszerezhetőek toldó idomok, így különösebb gondot nem okoznak.

Nem ilyen egyszerű a helyzet viszont egy leburkolt előfalú kád esetében, aminek a bontása jellemzően szükséges, hiszen a kád pereméhez tervezzük a csempe síkját, ehhez rendszerint el kell távolítani a régi csempét a kád előfalán. Aggódni azonban nem kell, ez csak egy zsák sittet termel nekünk, amit jellemzően ingyenesen leadhatunk lakossági építési hulladékként.

Válasszunk jó minőségű flexibilis csemperagasztót. Ezen nem érdemes spórolni, mert egyrészt nem egy számottevő költség a teljes költséghez viszonyítva, másrészt annál fontosabb, hogy hosszú ideig ne legyen problémánk az új burkolatunkkal.

Új burkolat fektetése a régi csempére, vagy járólapra

Innentől minden úgy működik, mint egy sima aljzatra, vagy falra történő burkolásnál. A fugázás is a szokványos módon végezhető el és közben egy csomót spóroltunk!

További cikkeket talál blogukban.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.