Gecse Gábor - burkolo24.eu

Az egyik leggyakoribb kérdés, amivel találkozhatunk a burkoló témával kapcsolatban, az a kád beépítése, kád falazás, azon belül is az íves kád falazása, burkolása. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen lépéseket kell követni és milyen anyagokat használhatunk a tökéletes eredmény eléréséhez.

Miért fontos a kád falazása?

A kád falazása nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem a mai modern akril kádak stabilitása és tartóssága szempontjából is. A megfelelő falazás segít elkerülni a kád mozgását és megszilárdítani a szerkezetet. Ezenkívül a falazás lehetőséget nyújt a kád környékének szép kialakítására, a falak egyedi megjelenésére. A gyári takaró panel a legtöbbször nem egy stabil megoldás.

Hogyan falazzunk kádat?

Lépés 1: Előkészületek és tervezés

Az első lépés a kád falazása előtt a tervezés és az előkészületek elvégzése. Mérd le a kád méreteit, és gondold át, hogy milyen stílusban szeretnéd kialakítani a kád környékét.

Régebben szögletes idomokkal igyekeztek követni a kád ívét, de ma már lehetőségünk van tökéletesen lekövetni a formát. Ezután válassz ki egy megbízható burkolót, aki segít a folyamatban.

Lépés 2: Anyag megválasztása, falazat kialakítása

A második lépés a kád körüli fal kialakítása. Ehhez használhatunk ytongot, de pontosabb és gyorsabb munkát tesznek lehetővé az építőlemezek. 

Az építőlemezeket sokan szendvics paneleknek is hívják. Két megerősített merev réteg között kemény szivacsos mag található és több vastagságban is elérhető. Ezt a speciális falazó anyagot a sokrétű felhasználás jellemzi. 

Esetünkben az egyik oldalát szükséges sűrűn beirdalnunk egy sniccer segítségével ott és olyan intenzitással, hogy formai törések nélkül tökéletesen kövesse a kád ívét. 

Ha megvan a kialakított forma, akkor vízmértékkel pontosan jelöljük be a kád peremének helyét az aljzaton, majd egyenletesen mérjük be hová kell kerülnie a panelnek külső felületének úgy, hogy a később rákerülő burkolat a ragasztóággyal együtt se emelkedjen ki a kád peremének síkjából. Gondosan jelöljük be, majd a panelből vágott kisebb darabokat mintegy tartó bakok jelleggel rögzítsük az aljzathoz. Ezt rögzíthetjük számtalan módon, de egyszerű a leragasztásuk például szerelőhabbal. Ugyanezt a folyamatot végezzük el a kád pereménél is. 

Miután a bakok megkötöttek ragasszuk fel a már beszabott építőlemez előlapot gondosan figyelve az íves kád vonalainak követésére. Ha szerelőhabot használunk figyeljünk rá, hogy ne a nagy térfogat változásra képes kivitelt válasszuk, mert az száradás közben kinyomhatja a helyéről a falazatunkat.

Válasszunk csökkentett térfogat növekedésű ragasztót és száradás közben többször ellenőrizzük, hogy a falazatunk a megfelelő mélységben van, hogy a burkolat a ragasztó réteggel együtt ne érjen túl a kád peremén. Ha szükséges kitámaszthatjuk.

Lépés 3: Burkolat kialakítása

A következő lépésben hozzáfogunk az íves kád burkolásához. Ehhez vigyük fel a csemperagasztót egyenletesen a kád falazatra és használjunk szintezőt a tökéletes eredmény eléréséhez.

Fontos megjegyeznünk, hogy normál kerámia lapokkal nem lehet szépen kivitelezni az íves kád burkolását. Anyagában színezett gres lapokat az íves részen az ív intenzitásának megfelelően darabolva és széleit csiszolva követhetjük a kád ívét, vagy használhatunk gyönyörű mozaikokat is, amikkel vágás nélkül egyszerűen le tudunk követni bármilyen formát, esetünkben az íves kád formáját.

Tipp: mozaik használata esetén a fürdőszoba burkolatának tervezése során egyéb helyekre is tervezhetünk mozaik burkolati elemeket, így növelhetjük a minta harmonizálását és egyediséget kölcsönözhetünk a fürdőszobának.

Lépés 4: Befejezés, fugázás

Az utolsó lépés a kád falazása során a burkolatunk fugázása, amelyhez számtalan fugaszín rendelkezésre áll. Válasszunk ízlésünk szerint, de ne feledkezzünk meg a fugákban rejlő design lehetőségekről sem, mint a glitteres fugák használata, amiről már írtunk korábbi cikkünkben.

Miért fontos a professzionális segítség?

Bár a kád beépítése és falazása látszólag egyszerűnek tűnhet, mégis fontos a professzionális segítség igénybevétele. Egy tapasztalt burkoló pontosan tudja, hogyan alakítsa ki az íves kád falazást és a hatékonyabb munkavégzésre alkalmas szerszámokkal, valamint megfelelő szakértelemmel rendelkezik a kád falazás szükséges lépéseit illetően.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.