Gecse Gábor - burkolo24.eu

A laminált padló népszerű választás, hiszen könnyen telepíthető, tartós és esztétikus. Ha szeretnéd saját kezedbe venni a dolgokat, és kipróbálni a laminált padló fektetését, akkor jó helyen jársz! Ebben a cikkben megosztok veled egy egyszerű, 6 lépésben történő DIY útmutatót, hogy hogyan fektesd le a laminált padlót otthonodban.

Lépés 1: Előkészületek

Először is, győződj meg arról, hogy minden szükséges eszköz és anyag rendelkezésedre áll. Szerezz be laminált padló lapokat a kívánt mennyiségben (10% hulladékkal számolj), valamint szükséged lesz még alátét fóliára, egy fűrészre (ajánlott a dekopír), ékekre, ceruzára, sniccerre, ütőlapra, behúzóra és gumikalapácsra is. Ne felejts el védőszemüveget és szájmaszkot is beszerezni a por elleni védelem érdekében.

Lépés 2: Alátét fólia lerakása

A laminált padló alá mindig helyezz el alátét fóliát, hogy megvédje a padlóburkolatot a nedvességtől és tompítsa a zajt. A gyorsabb haladás érdekében 2in1 alátétet ajánlunk, ami XPS és már gyárilag párazáró felülettel is ellátott. Először mérd le a helyiséget, majd vágd ki a szükséges hosszúságú és szélességű darabokat. Helyezd az alátét fóliát a padlóra, és biztosítsd a darabokat egymáshoz ragasztószalaggal (párazáró alátéthez való alu szalagot használj).

Lépés 3: Tervezés

Mérd meg a helyiséget és készíts fektetési tervet. Erre azért van szükség nehogy a végén túl keskeny sort kelljen bevágnod, ami azon kívül, hogy nem szép nem is tartós. Ha szükséges kezd a munkát már hosszában vágott sorral, hogy a majdani utolsó sor is ideális szélességű legyen. A lapokat a szobában mindig az ablakra merőlegesen fektesd. 

Lépés 4: Laminált padló lapok méretre vágása

A laminált padló lapokat méretre kell vágni a helyiség méretéhez és alakjához igazodva. Először mérj és jelölj be egy lapot a megfelelő méretre. Használj fűrészt a lap levágásához, és győződj meg róla, hogy a vágás egyenes és pontos legyen. A vágáshoz javasolt dekopír fűrészt használni.

Lépés 5: Padló lapok lerakása

Kezdd a padló lerakását egyik sarokból a csapos hosszanti oldalával a szoba felé nézve. Helyezd a padló lapot a sarokba, ékeld ki a diletációnak a falnál a rést. Az első sor után a második sort is helyezd el és közben ellenőrizd, hogy nincs-e valahol elcsúszva, nem nyílik-e a csatlakozásoknál. Az első sorok lerakása során dől el a későbbi munkád egyszerűsége. Az ékeket szükség szerint igazítsd és használj ütőlapot és kalapácsot a lapok beillesztésére és rögzítésére. A sorban utolsó vágott darab levágott elemével kezdheted a következő sort, ha az legalább 30 cm. Kisebb esetén kezd új lappal, de mindig figyelj a sorok közötti eltolásra. Ha szükséges vágj egy ideális méretet, a megmaradt darabot később is felhasználhatod. Folytasd a lapok lerakását a helyiség egész területén, mindig gondoskodva arról, hogy a lapok jól illeszkedjenek egymáshoz. Az utolsó sort hosszában vágd végig ügyelve a diletáció megtartására a falnál és behúzóval illesztheted a helyére. Az ajtókereteket gondosan szabd ki, vagy ha lehetséges a keretek alját is lefűrészelheted, hogy alá férjen a laminált parketta. A csöveknél hátulról vágd ki a helyét és a leeső kis hátsó darabot is majd ragaszd oda.

Lépés 6: Végső simítások

Miután leraktad a padló összes lapját, végezz el néhány végső simítást a tökéletes befejezés érdekében. Ellenőrizd, hogy minden lap jól illeszkedik és nincsenek rések közöttük. Ha szükséges, használj kalapácsot és ütőlapot a lapok finom igazításához. A szegélyeket klipszes falra felfúrt klipszekre történő rápattintással, vagy egyszerűen ragasztással rögzítheted. Ha nincs gérvágód, akkor tudsz venni sarok és végzáró elemeket hozzá. A küszöböknél, ajtókereteknél a szebb végeredmény érdekében használhatsz színben passzoló parketta tömítőt, ami több színben megvásárolható, például a Mester kínálatában.

Ha kész vagy dőlj hátra és élvezd munkád gyümölcsét!

Ha esetleg elakadnál, vagy mégsem lenne kedved vesződni vele, úgy bízd szakemberre a laminált padló lerakását!

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.