Gecse Gábor - burkolo24.eu

Ha éppen a laminált padlók világában keresel eligazítást, akkor jó helyen jársz! A laminált padlók széles választékát kínálják a piacon, és fontos, hogy tisztában legyünk a különböző fajtákkal és tulajdonságaikkal. Ebben a cikkben részletesen áttekintjük a legfontosabb dolgokat, amiket érdemes figyelembe venni.

Mi is az a laminált padló?

A laminált padló olyan burkolat, amelynek felépítése több rétegből áll. Az alsó réteg általában egy nedvességálló anyag, amely biztosítja a stabilitást és a vízállóságot. A középső réteg egy vastag MDF vagy HDF lap, amely a padló stabilitását és szilárdságát biztosítja. A felső réteg pedig egy dekoratív réteg, amely lehetővé teszi a különböző minták, színek és textúrák alkalmazását.

A laminált padló fajtái, értékei, osztályozásai

1. Egyszerű laminált padlók

Ezek a leggyakoribb típusok, amelyek általában olcsóbbak és könnyebben telepíthetők. Ezek a padlók általában alkalmasak alacsony forgalmú otthoni használatra, mint egy hálószoba, de nem feltétlenül rendelkeznek nagy kopásállósággal.

2. AC kopásállósági osztályzat

Az AC osztály a kopásállóság skálája, amely hat fokozatot tartalmaz (AC1-től AC6-ig). Minél magasabb az AC osztály, annál nagyobb a padló kopásállósága. Tehát ha nagy forgalmú területre szeretnénk laminált padlót telepíteni, érdemes legalább AC3 vagy AC4 osztályú padlót választani.

3. Vízálló laminált padlók

Ha olyan területre szeretnénk laminált padlót telepíteni, ahol magas a nedvesség vagy a páratartalom, érdemes vízálló laminált padlót választani. Ezek a padlók speciális bevonattal/csatlakozással rendelkeznek, amely megakadályozza a nedvesség behatolását és a padló károsodását. Léteznek lerakás folyamán alkalmazható vízszigetelő kiegészítők is. Jellegéből adódóan azért a laminált padlók nem alkalmasak vizes helyiségekbe. Egy előszobában a megfelelő vízálló kivitel azonban tartós megoldást jelenthet, mint ahogy konyhában is megállja a helyét.

4. Laminált Padló Alkalmazhatósági Osztály

A laminált padló alkalmazhatósági osztály a padlóburkolat kopásállóságát és terhelhetőségét általánosságban jellemzi. Az osztályok esetében minél magasabb a szám, annál nagyobb a padló terhelhetősége. A 31-es osztályú padlók általában alacsony forgalmú helyeken alkalmatosak, mint egy hálószoba, a 32-es általános otthoni használatra ajánlott, míg a 34-es osztályúak nagyobb terhelésnek is ellenállnak, így akár üzletekben vagy irodákban is használhatóak.

Amikor laminált padlót vásárolsz, mindig figyelj a termék csomagolásán található osztályra. A magasabb osztályú padlók általában tartósabbak és hosszabb ideig megőrzik esztétikus megjelenésüket. Ha nem vagy biztos a választásban, mindig kérj tanácsot egy szakértőtől vagy keresd fel a gyártó honlapját, ahol részletes információkat találhatsz a termékek alkalmazhatósági osztályáról.

5. Laminált padló hordozó réteg sűrűsége

A laminált padló hordozó rétegének sűrűsége nagyon fontos szempont a padló minőségének és tartósságának szempontjából. A magas sűrűségű hordozó réteg jobb stabilitást és ellenállást biztosít a padlónak, így kevésbé lesz hajlamos a deformálódásra vagy sérülésekre. Emellett a magas sűrűségű hordozó réteg segít abban is, hogy a padló ne legyen hangos vagy rezonáló, ami különösen fontos lakó- vagy irodahelyiségek esetében.

A sűrűségét általában HDF (High Density Fiberboard) vagy MDF (Medium Density Fiberboard) kategóriákba sorolják. Az HDF hordozó réteg magasabb sűrűséggel rendelkezik, mint az MDF, így általában jobb minőségű és tartósabb padlót eredményez. A hordozó réteg sűrűségét gyakran kg/m3 szokták megadni, és minél magasabb ez az érték, annál jobb minőségű a padló. A középkategóriában 800 kg/m3 körül, amíg a felsőbb kategória 900 kg/m3 értéknél kezdődik.

6. Laminált padló ütésállósági érték

Az ütésállósági érték azt mutatja meg, hogy a padló mennyire ellenálló a sérülésekkel szemben, például ha ráesik egy nehéz tárgy vagy ha valaki véletlenül leejt valamit rá. Minél magasabb az ütésállósági érték, annál ellenállóbb és hosszabb élettartamú lesz a laminált padló.A laminált padlók ütésállósági értéke általában IC értékekkel van meghatározva. Az IC értékek skálája 1-től 3-ig terjed, ahol az IC1 a legkisebb, míg az IC3 a legnagyobb ütésállóságot jelenti.

Ha a laminált padlót olyan helyre tervezzük, ahol nagyobb terhelésnek lesz kitéve, például egy kalandosabb gyerekszoba, érdemes olyan padlót választani, amely magasabb IC értékkel rendelkezik. Így biztosak lehetünk abban, hogy a padló hosszú távon is szép marad és nem fog könnyen sérülni.

7. Laminált padló vastagsága

Gyakran az első számú érték a választás során, pedig igen csalóka. Többnyire 7-9 mm vastagságú elemekkel találkozhatunk, de ne tévesszen meg bennünket, vétek lenne ezen érték alapján választani. A fenti értékekkel együttesen szükséges mérlegelnünk, így egy 8 mm-es, de magasabb értékekkel rendelkező lap jobb választás lehet, mint egy gyengébb értékekkel rendelkező, de 9 mm vastag társa. A leginkább félrevezető érték tehát a lap vastagsága. Persze azért a 6 mm-es vastagságot felejtsük el, hiszen csodák nincsenek.

8. Hol találom a jelöléseket

A csomagon előszeretettel alkalmazzák a gyártók a jelöléseket, de csak abban az esetben, ha az jó fényt vet a termékre. Gyakran ezért csak a vastagság és az alkalmazhatósági osztály kerül szerepeltetésre, ami általánosságban elfogadott tájékozódási pont. Ha a kopásállósági osztálya jó benyomást kelt, úgy többnyire ez szintén megtalálható a csomagoláson. Ha alacsony ez az érték, akkor értelemszerűen nem hirdetik. Több információt jellemzően csak utánajárással találunk, elsősorban a gyártó weboldalán a technikai paraméterek szekcióban, de kérhetünk bővebb tájékoztatást is a gyártótól.

Összegzés

Amikor laminált padlót választunk, fontos figyelembe venni összességében az osztályozásait, hiszen ez hosszú távon meghatározza a padló élettartamát. Legyen szó otthoni vagy kereskedelmi felhasználásról, a megfelelő laminált padló kiválasztása kulcsfontosságú. Ne felejtsük el, hogy a megfelelő padló kiválasztása hosszú távú befektetés, amely örömmel fog szolgálni hosszú éveken át.

Egy általánosságban otthoni célra ideális padló 8mm vastag, a hordozóréteg sűrűsége legalább 900 kg/m3, almalmazhatósági osztálya 32-es, ütésállósági besorolása legalább IC2 és kopásállósága AC3.

Természetesen nem minden esetben ilyen egyszerű megfelelő ár-érték arányban ideálisat találni, de a fenti értékekre és a tervezett használat körülményeire figyelve nehezebben lőhetünk mellé.

Reméljük, hogy ez a cikk segített eligazodni a laminált padlók világában, és könnyebbé teszi a döntést a legmegfelelőbb padló kiválasztásában.

Az esetlegesen felmerülő kérdések esetén, valamint kivitelezési igényeivel is keressen minket bizalommal! 

Ha pedig magunk szeretnénk telepíteni, a lerakási útmutatónk lehet segítségére.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.