Gecse Gábor - burkolo24.eu

Ahogy a lakberendezési trendek folyamatosan változnak, egyre több olyan kifejezéssel találkozhatunk, amelyeket korábban lehet, hogy nem is ismertünk. Egy ilyen kifejezés, amely manapság igen népszerű, a greslap. De vajon mi is ez pontosan?

A greslap egy speciális típusú burkolat, amelynek kiváló minősége és tartóssága miatt széles körben használják a lakberendezésben. A greslapot általában keményített agyagból készítik, majd magas hőmérsékleten égetik, hogy még ellenállóbbá és strapabíróbbá váljon. Ezáltal a greslap rendkívül ellenálló a nedvességgel, a karcokkal és a kopással szemben is. A greslap is egyfajta kerámia burkolat, hiszen az alap alkotóeleme ugyanúgy az agyag, valamint más természetes anyagok, illetve örlemények hozzáadásával készül. 

A greslapot gyakran alkalmazzák konyhákban, fürdőszobákban és teraszokon, ahol fontos a csempe hosszú élettartama és ellenállósága. Emellett számos stílusban elérhető, így könnyedén megtalálhatjuk a belső tér stílusához leginkább illő változatot.

Az egyik legnagyobb előnye a greslapnak, hogy könnyen tisztítható és karbantartható, így ideális választás otthoni felhasználásra. Emellett a greslapok rendkívül sokféle mintában, színben és méretben elérhetőek, így bármilyen tervezési elképzelést könnyedén megvalósíthatunk velük.

Összességében a greslap egy kiváló választás lehet, ha tartós, ellenálló és esztétikus burkolatra van szükségünk otthonunkban. Érdemes tehát megfontolni ezt a lehetőséget, ha felújítás vagy új építkezés előtt állunk.

Tudta? A greslapokat mind a padlóra, mind pedig a falra is burkolhatjuk.

Anyagában színezett mázatlan greslapok

A mázatlan greslapok kemény, sűrű anyagból vannak, megmunkálásuk is erősebb szerszámokat igényel. Rendkívül kopásállóak és magas műszaki jellemzőkkel rendelkeznek. Ideális fokozott igénybevételű helységekbe, valamint terasz burkolataként is. Az anyag színe és mintázata nem csak a felületen van, hanem a lap teljes vastagságában azonos, így gérvágott élkiképzésekhez is alkalmazható.

Készülnek természetes köveket idéző mázatlan greslapok, amelyeknek érdes felületűek és általában csúszásmentességi besorolásuk is magasabb, ellenben az érdes felületen jobban megül a kosz, így tisztántartásuk nehézkesebb. 

Tudta? Manapság a greslapok kiszorították a természetes kőburkolatokat a piacról, hiszen magasabb kopásállóságot biztosítanak jóval kedvezőbb áron.

Vizes helyiségekbe, kültérre a teraszra mindenképpen csúszásmentes greslapot válasszunk!

Mázas greslapok

A felső rétegre vékony máz kerül, amit aztán magas hőfokon égetnek ki, így különböző mintázatokat, különleges hatású és színű darabokat találhatunk, ami segíthet ugyan a stílusos kialakításban, ellenben felületük kényesebb és karcolódhat. Tisztántartásuk egyszerűbb, de jobban kell vigyázni rájuk. 

Mindenféle egyedi mintától kezdve a fa hatású greslapokig a kínálatban minden megtalálható.

Tudta? A gres jellemző vízfelvétele 0,5% alatt van, amivel vezeti az élmezőnyt a többi burkolathoz képest. Olyannyira tömör anyagról beszélünk, ami gyakorlatilag vízálló.

Összegzés

A gres lapok széles választékát kínálják a felújításhoz, és a különböző típusok különböző helyszínekre és igényekre alkalmasak. A gres lapok készítése összetett folyamat, mely rendkívül magas minőségű és tartós burkolatokat eredményez.

Reméljük, hogy ez a rövid összefoglaló segített jobban megismerni a greslapot és annak előnyeit. Ne feledjék, hogy a megfelelő burkolat kiválasztása kulcsfontosságú lehet egy otthon dizájnjában, így érdemes alaposan átgondolni a lehetőségeket és kiválasztani a legmegfelelőbbet az igényeinknek megfelelően.

Vásárlást megelőzően mindig ellenőrizzük a burkolat felhasználási helye szerinti kritériumokat, mint fagyállóság, kopásállósági osztály és csúszásmentességi besorolás!

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.