Gecse Gábor - burkolo24.eu

Hogyan varázsoljuk újjá a sérült csempét?


Szeretnéd megtanulni, hogyan javítsd meg a sérült csempéidet? Ebben a bejegyzésben lépésről lépésre bemutatjuk, hogy hogyan varázsolhatod újjá a sérült csempéket anélkül, hogy hozzáértő szakember segítségét kellene igénybe venned. Így időt és pénzt spórolhatsz meg, miközben otthonod ismét szép és rendezett lesz.

1. Előkészületek

Először is, győződj meg arról, hogy minden eszköz és anyag, amire szükséged lesz, rendelkezésre áll. Ezek közé tartozik a csemperagasztó, egy spatula, ha vágott darabot cserélsz, akkor egy csempevágó, vagy flex gyémánt koronggal, csempefugázó anyag, véső és kalapács, egy vizes szivacs és persze a csempék, amiket kicserélsz. Ha igazán profi munkát akarsz végezni kevesebb kosszal, akkor egy multigép lehet hasznos társad, a vágófejet kerámiához; habarcshoz alkalmasak közül válasszuk. Multigép helyett alternatív megoldás lehet még egy kézi fugakaparó, de azzal készüljünk fárasztó munkára.

2. Távolítsd el a sérült csempét

A csempék szorosan ragaszkodnak egymáshoz a fugák végett is, így szükséges elválasztani azokat egymástól, hogy elkerülhesd a környező egyébként hibátlan csempék véletlen leszedését. Ehhez használhatsz flexet vékony vágókoronggal szigorúan maszkban és védőszemüvegben, de ha sikerült szerezned egy multigépet, akkor kényelmesebben, precízebben és kevesebb porral dolgozhatsz. 

Vigyázat a sarokcsiszoló, másnéven flex nem játék, komoly sérüléseket okozhat! Körültekintéssel, biztos kézzel használjuk!

Óvatosan vágd körbe a cserélni kívánt csempe körüli fugákat ügyelve arra, hogy legfeljebb a hibás csempét sértsd meg, tehát vágj ahhoz közel. Használj egy spatulát vagy egy másik éles tárgyat, hogy óvatosan távolítsd el a sérült csempét a falról vagy a padlóról. Szükség esetén egy véső és egy kalapács is segíthet. Ügyelj arra, hogy ne sértsd meg a körülötte lévő csempéket. Kezdheted a cserélendő csempe közepétől is a bontást.

3. Felület előkészítése

Távolítsd el a régi csemperagasztó maradványokat a felületről, különben nem tudod szintben felhelyezni a pótcsempét. Ehhez használhatsz vésőt és kalapácsot, de vigyázz a környező csempék épségére. Ha van alapozód, úgy kenhetsz a falra, hogy enyenletes legyen a szívófelület, egyéb esetben vékonyan vizezd be a felületet.

4. Vágd ki az új csempét

Használj egy csempevágót, hogy méretre vágd az új csempét, vagy flexet ha az elérhető. Fontos, hogy egy eltérő méretű kerámia csempével nem lesz szép a végeredmény, a pótcsempe nagyon fontos, legalább méretben legyen azonos. Alternatív pótcsempe lehetőségekről, megoldási ötletekről korábbi írásunkban is olvashatsz.

5. Rögzítsd az új csempét

Használj csemperagasztót a kivett csempe helyére, majd helyezd rá az új csempét. Ügyelj arra, hogy megfelelően illeszkedjen és a többi csempével síkban legyen, hátoldala egyenletesen feküdjön fel a ragasztóágyra. Ideális, ha fogazott glettvassal egyenletesen kened ki a helyét, valamint vékonyan kend meg a csempe hátulját is. Nyomd rá többször erősen, amíg szintbe nem kerül, csúsztató mozgatással jobban eloszlathatod a ragasztót mögötte. Az esetlegesen körben kitüremkedett ragasztót töröld le és lehetőség szerint a fugaközökböl is kapard ki.

6. Fugázd ki az új csempét

Várd meg amíg a ragasztó megszárad, jellemzően 24 óra alatt. Tisztítsd meg jól a fugaközöket, akár egy egyszerű fogkefével. Használj csempefugázó anyagot, hogy kitömd a hézagokat a csempék között. Keverd be a szükséges mennyiségű anyagot egy tálban víz hozzáadásával. Kövesd a gyártó utasításait és miután csomómentesre keverted várj pár percet és keverd át újra. Ezt pihentetésnek hívják és szükséges lépés. A jó végeredmény sűrű joghurt állagú. Használj egy spatulát vagy egy csempefugázó gumit, hogy alaposan betömd az összes hézagot.

7. Tisztítsd meg a csempét

Amint elkezd száradni, de még nem kötött meg a fuga, tisztítsd meg a csempét tiszta vízben kicsavart szivaccsal és távolítsd el a felesleges fugázó anyagot, körkörös mozdulatokkal alakítsd ki a fugaképet. Ezt jellemzően a fugázást követően nem sokkal megteheted, olvasd el a fuga gyártójának ide vonatkozó előírásait. Töröld át alaposan a csempét újra tiszta vízben kifacsart szivaccsal, hogy szép és ragyogó legyen, de ne vizezd túl a fugát. Az esetlegesen csempén maradt vékony fátyol réteget másnap is letörölheted száraz ronggyal.

8. Hagyd megszáradni

Hagyd megszáradni a csempét a gyártói utasítások szerint. Általában 24-48 órára van szükség a teljes száradáshoz, közben ne vizezd a felületet és ne porolj.

Reméljük, hogy ezek az egyszerű lépések segítenek abban, hogy otthonodban magad kicseréld a hibás csempéket, de ha elakadnál, vagy nem szeretnél bíbelődni vele, akkor nyugodtan keress bennünket és bízd profi burkolóra a munkát!

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.