Gecse Gábor - burkolo24.eu

Felújításra készül? A sitt és a környezetvédelem!

Amikor felújítási munkákba kezdünk otthonunkban vagy épületeinkben, sajnos nem elég gyakran merül fel a kérdés: hova kerül a felújítás során keletkezett sitt? A sitt elszállítása nem csupán egy egyszerű logisztikai kérdés, amit megfizetünk, hanem fontos szempont a környezetvédelem szempontjából is. Magyarországon egyre nagyobb hangsúlyt kap a hulladékkezelés és a sitt megfelelő kezelése, hogy minimalizáljuk a környezeti hatásokat.

Amennyiben a burkolóval, kivitelezővel végeztetjük el a sitt elszállíttatását, úgy bátran kérdezzünk rá, hogy hová kerül a sitt. Az azonnali reakciók sokmindent elárulnak majd! Ha hebeg-habog, akkor elképzelhetjük mi lesz a sorsa.

Kevesen gondolnak bele, de például egy kis panel fürdőszoba felújítása során is akár 15-20 zsák sitt keletkezik. Komplett lakások esetében ez nagyon nagy mennyiségre rúg!

Sajnos mindig lesznek olyan vállalkozók, akik jó pénzért elviszik, de inkább ne tudjuk meg hová. Ha a saját felújításunk során keletkező sittre csak egy pár mondatot is szánunk, máris többet tettünk környezetünkért!

A Sitt Elszállítása

A felújítási munkák során keletkező sitt elszállítása számos szempontból fontos feladat. Először is, a sitt tárolása vagy lerakása helytelen módon komoly környezeti problémákat okozhat. Emellett a sitt elszállítása és megfelelő kezelése a törvényeknek is megfelelően történik.

Az Illegális Lerakás

Napjainkban sajnos még a várostól eltávolodva is lépten nyomon beleütközünk mindenféle hulladék illegális módon történő lerakásába, akár meseszép erdős tájakon is. 

Azon kívül, hogy borzasztóan kiábrándító, környezetromboló hatása is jelentős. Felelős döntéssel mindannyian tehetünk környezetünkért. Az "Azt mi megoldjuk" és társai nem megfelelőek.

Környezetvédelem és Hulladékkezelés

A sitt elszállítása során fontos szempont, hogy kijelölt lerakóba kerüljön és megfelelő hulladékkezelési módszerekkel dolgozzák fel. A sitt újrahasznosítása vagy megfelelő feldolgozása segít minimalizálni a környezeti terhelést. Az újrahasznosított anyagokból például új termékeket lehet előállítani, csökkentve ezzel az erőforrások felhasználását is.

Hova Kerül a Sitt?

A sitt elszállítása után a hulladék megfelelő kezelése kulcsfontosságú. Magyarországon szigorú szabályozások vonatkoznak a hulladéklerakókra, ahol a sitt biztonságosan tárolható. Emellett egyre több hulladékfeldolgozó üzem működik az országban, ahol a sittet megfelelő módon feldolgozzák vagy újrahasznosítják.

Nem szeretnénk sokat fizetni érte

Teljesen érthető, hogy főleg egy drága felújítást követően megcsappant pénztárcánkat nem szeretnénk a végletekig terhelni és keressük az olcsóbb megoldást. Azonban a legtöbb esetben a megfelelő út a legolcsóbb! Persze a kivitelező fel fog számolni díjat a sitt elszállításáért, hiszen cipeli és szállítja, de tévesen gondoljuk, hogy a drága díjból egyenes ágon a megfelelő elhelyezés következik.

Tisztelet a kivételnek, de ez már csak a becsületességen múlik. 

Akár hisszük, akár nem a sitt megfelelő leadásának még ingyenes megoldásai is vannak, akár egyszerűen magánszemélyként is leadhatjuk. Alább például egy mindenki számára elérhető alternatíva, ami 150kg-ig teljesen díjmentes és jogszerű. Több keletkezett sitt esetében többször is fordulhatunk.

FKF időpont foglaló honlapja

Csupán időpontot szükséges foglalnunk a netes felületen és azzal a jó érzéssel térhetünk majd haza, hogy a mi sittünk nem a természetet fogja károsítani!

Sitt leadása sorszám hulladékudvarba


Összegzés

A sitt elszállítása és környezetvédelmi szempontból történő kezelése kiemelten fontos feladat a felújítási munkák során. A megfelelő hulladékkezelés nem csupán a törvényeknek való megfelelést jelenti, hanem segít megőrizni környezetünk tisztaságát és csökkenteni a környezeti terhelést. 

Fontos, hogy mindenki felelősségteljesen kezelje a keletkezett hulladékot, és gondoskodjon róla, hogy a sitt ne csak egyszerűen az út szélén végezze, hanem megfelelő módon kerüljön kezelésre.

Ha további információkat szeretnél a sitt elszállításáról és hulladékkezelésről Magyarországon, keresd fel a helyi hulladékgazdálkodási szolgáltatókat vagy környezetvédelmi szervezeteket, akik segítenek eligazodni a témában és hozzájárulnak a fenntartható hulladékkezeléshez. Legyél te is részese a környezetvédelmi törekvéseknek, és tegyél az élhetőbb jövőért!

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.